• Meny
  • Meny
dorge etter laks

Dorge etter laks – disse slukene fungerer

Slukene du trenger for å dorge laks i sjøen

Det å dorge etter laks i sjøen har lange tradisjoner i Norge, og er fremdeles en populær hobby for mange. 

En viktig faktor om man lykkes eller ikke som laksedorger, er hvilke sluk man har i enden av sena. Det er mange sluker som fungerer og som kan fange laks, men noen er utvilsomt mer effektive enn andre.

For å maksimere sjansene for å få fisk når man dorger etter laks, så gjelder det å bruke en sluk som beviselig fungerer. I oversikten under finner du fem dorgesluker som har utallige laks på samvittigheten, og som er populære valg blant laksedorgere i inn og utland.  

Toby Magnum

Toby Magnum har de siste årene blitt en soleklar favoritt blant mange som dorger etter laks. Rett og slett fordi den er enkel i bruk og utrolig effektiv.

Designet bygger på den klassiske toby sluken, men den er spesielt utviklet med tanke på dorging. Lengden er på hele 15 cm, og den veier 60 gram. Selv om dette er en stor sluk, så fanger den like godt smålaks som storlaks.

På grunn av den tunge vekten, så slipper du å bruke blyparavaner eller dyprigg når du dorger med denne. Her er det enkelt og greit bare å feste den til sena og slepe den bak båten.

toby magnum sluk til laksedorging

annonselenke

Møresilda

Heller ikke når vi snakker om laksedorging kommer vi utenom den norske sluk klassikeren Møresilda. Den er ikke bare populær blant elv og sjøfiskere, den har i årtier også vært en favoritt blant landets laksedorgere.

Møresilda kommer i en rekke forskjellige vektklasser, og de større variantene kan du fint dorge med uten å måtte blye de ned.

Effektive farger er for eksempel kobber/rød og blank/blå, men de fleste fargene fungerer godt. Noen foretrekker de holografiske utgavene på grunn av det ekstra sterke skimmeret.

dorge laks med møresilda

annonselenke

Apex

Noen rynker nok litt ekstra på nesa når de ser denne bøyde plastbiten med en krok i enden. Har du derimot sett hvor fint den går i sjøen, så skjønner du fort hvorfor den fanger fisk i bøtter og spann.

Apex har en utrolig lokkende og uforutsigbar gange, som har gjort den til en favoritt blant mange lakse og ørretdorgere. De mindre utgavene fungerer dessuten svært godt om du skal dorge etter sjøørret.

Siden Apex bare veier noen få gram er du avhengig av bruke den i kombinasjon med en blyparavan, blysøkker eller dyprigg. 

gode sluker til dorging - apex

annonselenke

Søvik dorgesluk

Søvik er en ærverdig norsk slukprodusent, og den klassiske dorgeskjea fra Søvik var i årtier en populær sluk blant de som dorget etter laks og sjøørret.

I 2016 ble den relansert med et modernisert design og i nye farger. Den beholdt den klassiske formen, men ble forstørret noe, og den kommer nå i flere farger enn tidligere.

Dette er en dorgesluk som fanget laks i årtier, og som garantert fortsatt fungerer.

dorge etter laks med søvik dorgesluk

annonselenke

Ismo Magnum

Ismo Magnum fra svenske Gladsax er en av de alle mest brukte trollingslukene i Østersjøen, og har talløse storlakser på samvittigheten der. Den fungerer derimot like godt også etter norsk laks i Norge.

Med sine 15 cm, er dette en stor dorgeskje, men den veier ikke mer enn 19 gram. Du er derfor avhengig av å bruke en form for søkke når du fisker med denne. 

Denne svenskproduserte dorgesluken kommer i en rekke forskjellige farger, tilpasset de fleste forhold. Jakter du storlaksen så er Ismo Magnum et giftig alternativ.

ismo magnum dorgesluk

annonselenke

Husk å kontrollere at dorgesluken går fint i sjøen

Hvilke hastighet man skal bruke når man dorger laks i sjøen er et stadig tilbakevendende tema blant laksedorgere. Det finnes sikkert like mange svar, som det finnes dorgere, men det mest vanlige er å dorge fra 2 til 3,5 knop. 

Det aller viktigste er derimot at sluken du bruker går fint i sjøen. Kjører du med høyere hastighet enn hva sluken tåler, så vil gangen bli ødelagt og den fisker ikke noe godt over hodet. 

Observer derfor alltid hvordan sluken oppfører seg i vannet ved siden av båten før du begynner å dorge. Juster så farten ned eller opp, alt ettersom. Vær også oppmerksom på at noen sluker tåler mer fart enn andre.