• Meny
  • Meny
kleppesluken

Kleppesluken

Kleppesluken – klassiker som fortsatt produseres i Norge

Kleppesluken er en av de virkelig klassiske norske slukene, og til tross for at den har vært på markedet i snart 100år, er den fortsatt å finne i slukskrinene til laksefiskere i det ganske land.

En av de tingene som gjør Kleppesluken spesiell er at den fortsatt forsølves med ekte sølv, noe som gir den de «magiske» refleksjonene i vannet. Kleppesluken er også en av de få norske slukklassikerne som fortsatt produseres i Norge.

kleppesluk

annonselenke

Historien til Kleppesluken

Historien bak Kleppesluken strekker seg helt tilbake til 1920-årene i Bergen. Her jobbet opphavsmannen Lars Martin Kleppe (f. 1873) som opprinnelig var fra Kleppe i Gjerstad som reparatør på et verksted for sportsutstyr. Han hadde tidligere også jobbet på sportsforretningen Finn de Lange i Bergen, så han var nok godt bevandret når det kom til fiskeutstyr. Under sitt arbeide i reparasjonsverkstedet så begynte han å utvikle det som etter hvert ble kjent som «Kleppesluken».

Den ble opprinnelig stanset ut av tynne messingplater, som senere ble forsølvet og forgylt på hver sin side. Sluken fikk sitt virkelige gjennombrudd når de ble presentert på landsutstillingen i Bergen i 1928 og «Kleppesluken» var for alvor blitt introdusert for norske sportsfiskere. 

Rettighetene til sluken har så skiftet hender en rekke ganger opp gjennom årenes løp, og i dag er det bedriften Grønneviken AS i Bergen som står for produksjonen av den. Grønneviken er en bedrift som tilbyr arbeid og opplæring til personer som faller litt utenfor det vanlige arbeidsmarkedet. Her lages Kleppesluken fortsatt på «gamlemåten» av flittige hender, mens det er en gullsmedbedrift som tar for seg forsølvingen av sluken. Hvert år produserer Grønneviken et sted mellom 10 og 20 tusen Kleppesluker.

kleppesluken

Allsidig sluk

Kleppesluken er en allsidig sluk som passer til et vidt spekter av forskjellige fiskesituasjoner og som også er effektiv etter flere forskjellige arter. Den kommer i seks forskjellige vektklasser: 12, 15, 18, 24, 32 og 44 gram. Hvor de mindre vektklassene fungerer meget godt til ørret og sjøørret, mens de større variantene er meget effektive til laksen. Mange bruker også Kleppesluken når de dorger etter både sjøørret og laks.