• Meny
  • Meny
møresilda

Møresilda

Møresilda – Norges mest populære sluk?

Få, om noen norske sluker er så legendariske som Møresilda. Selv de som knapt har tatt i en fiskestang før har hørt om Møresilda, samtidig som den er et selvskrevet valg i enden av snøret for mange garvede laksefiskere. Det er egentlig ikke så rart Møresilda er en så populær sluk som den er, den fanger nemlig like gjerne lyr og sei, som sjøørret og laks. Bladet “Alt om Fiske” har blant annet kåret den holografiske Møresilda til den beste sluken etter sjøørreten i 2013. 

holografisk møresilda

kjøp møresilda her

annonselenke

Møresilda er en av flere norske slukklassikere som har en tradisjonsrik og lang historie. Det var Remen Slukfabrikk AS som i sin tid startet med produksjonen av den legendariske skjesluken på sin fabrikk i Måndalen i Møre og Romsdal. Møresilda ble serieprodusert i fabrikken i Måndalen fra 1955 til 1997. I forbindelse med et salg av fabrikken ble produksjonen flyttet til Gjemnes. Siden den gang har Remen Slukfabrikk blitt solgt flere ganger og eies nå indirekte av det store konsernet Rapala VMC. Som med mye annet produseres ikke Møresilda lengre i Norge, men har blitt flyttet til Rapala sin fabrikk i Asia. Kvaliteten er derimot fortsatt meget god, og den kommer utstyrt med kroker og splittringer av godkjent kvalitet. Bladet Alt om Fiske har estimert at det produseres et sted mellom 150 000 og 250 000 Møresild i året, noe som sier litt om populariteten til denne sluken.

Her kan du kjøpe Møresilda

Møresilda er en populær sluk som selges en rekke plasser, og det kan være stor forskjell i pris på et utsalgssted til et annet. Det finnes også flere kopier av denne sluken med andre navn, men de kan ikke måle seg med den originale versjonen. Vi anbefaler å bestille sluken hos for eksempel SkittFiske.no. De har meget konkurransedyktige priser, samtidig som de ofte har salg på en rekke forskjellige varer. 

annonse

Møresilda til laksefiske

Som laksesluk er den også førstevalget til mange fiskere rundt om i Norge. Det er da gjerne varianter kobber / rød som er særlig populær. Denne sluken kommer i flere vektklasser og på normal store elver er det gjerne 27 og 32 grams variantene som ofte blir brukt. Dette er den optimale vektklassen for vanlige forhold i de fleste elver i Norge og sannsynligvis en av de aller mest populære slukene blant norske laksefiskere.

På større vannføring er det ingenting i veien for å fiske med 40g Møresild, mens på flomstore og store elver kan det enkelte ganger være nødvendig å gå helt opp til 50g for å få sluken ned til laksen. Når det er sagt er ikke dette de forholdene hvor Møresilda fungerer aller best og på strie og tunge elver kan en mer gravende sluk som Trønderskjea eller Pirat fungere bedre. Det kan like vel være meget gift å fiske Møresilda i strømkanter og stiller på strie elver.

møresilda kobber og rød

Om du fisker på lav vannføring kan 18g og 22g utgavene være meget giftige. Som du ser så kan det være lurt å ha flere vektklasser av Møresilda i slukskrinet slik at du er forberedt på flere forskjellige forhold i elva.

Møresilda kommer også i en rekke forskjellige farger, og mens kombinasjonen kobber og rød kanskje er den mest populære, er det mange som sverger til andre fargekombinasjoner. Dette avgjøres gjerne etter hvilke lysforhold det er, om det er midt på dagen eller på kvelden, samt hvilken farge det er på elva. Noen foretrekker å fiske med blank og blå utgave i klarvær, mens mørkere varianter brukes til kveldsfiske og i grumsete vær. I de senere årene har holografiske varianter av Møresilda blitt stadig mer populære, da særlig til sjøørreten, men også til laksen. 

Slik fisker du laks i elv med Møresilda

Det er flere måter du kan fiske med Møresilda på i elv, alt etter hvordan forholdene i den aktuelle elva er. En vanlig metode er å kaste ut sluken lett skrående nedstrøms og så sveive sakte innover, slik at sluken får en klassisk “fluesving”. Det kan også være lurt å bruke Møresilda i småstrie vestlandselver. Teknikken som brukes her er at man fisker av strømkanter og “stiller” nedstrøms. Det er ikke uvanlig at laksen følger etter sluken fra strømkanten og inn i mer stille parti og hugger til der.

møresilda sluker

En annen, litt mer spesialisert måte å fiske med Møresilda i elv på er ved såkalt oppstrøms fiske. Her er prinsippet at man kaster ut Møresilda rett eller skrått oppstrøms og sveiver inn sena lynraskt. Denne teknikken brukes gjerne på litt varmere sommerelver, hvor man fisker over potensielle standplasser som laksen har. Når laksen ser Møresilda kommet rett mot seg er det ofte den tar. Oppstrømsfiske på denne måten er også vanlig med flere andre sluktyper, som for eksempel Kleppesluken.

Såkalt “jigging” er også en fiskemetode som enkelte bruker Møresilda til. Her også kaster man oppstrøms, men i stedet for å sveive lynraskt inn, så lar man heller sluken synke litt, før “pilker” sluken innover igjen. Her er det ikke uvanlig å oppleve at laksen tar sluken når den synker ned mot den, eller i når du strammer opp lina for neste pilkedrag og laksen ser byttet forsvinne.

Dorging etter laks med Møresilda

Når vi snakker fisking etter laks med Møresilda, så tenker nok de fleste på fisking i elv. Mørsilda er derimot som nevnt en særdeles anvendelig sluk med mange bruksområder, og den har i en årrekke blitt brukt med stort hell av mange til dorging rundt om i vårt langstrakte land. Det er gjerne 32g utgaven av Møresilda som brukes til laksedorging, med farger som blank-blå, blank-svart og kobber-rød som populære valg. Du kan dorge denne sluken ufortynget bak båten, men det er også vanlig å bruke et lodd foran sluken, alt etter hvor dypt du ønsker å fiske. Hastigheten du bør dorge i ligger på rundt 2.5 til 3.5 knop med Møresilda. Et lurt tips er å se på gangen til sluken ved siden av båten og avpasse farten slik til du ser at sluken går optimalt i vannet.

møresilda dorgesluk

Møresilda kommer også i en egen utgave som er spesialdesignet for dorging. Denne utgaven er mye tynnere i godset, og har en litt større overflate i de vanlige utgavene. Dette gjør at dorgeversjonen av Møresilda har en livligere gange som kan være med på å trigge laksen til hugg. Det er viktig å merke seg at hvis du skal dorge med denne versjonen av Møresilda så er du avhengig av å bruke bly foran sluken, om ikke vil du bare slepe den i vannoverflaten. Her kan du bruke alt fra sigarbly, til blyparavaner, dyprigg og andre kreative løsninger.