Lag din egen dorgesluk
Det finnes et vell av velgjorte og effektive dorgesluker å få kjøpt, men det er like vel noe helt eget å få fisk på hjemmelaget redskap. Lager du fiskeslukene dine selv så har du mulighetene til å utforme slukene akkurat slik du ønsker det, både når det kommer til farge, størrelse og fasong. I denne artikkelen viser jeg deg hvordan du med enkle verktøy går frem for å lage din egen dorgesluk.
- Blir det for mye styr å lage din egen dorgesluk? Se hvilke dorgesluker vi anbefaler at du kjøper deg her.
Bestemme fasong på sluken
Det første du må tenke på når du skal lage din egen dorgeskje er fasongen på sluken. Fasongen og størrelsen avgjør hvordan sluken går i vannet, noe som er en veldig viktig del av hvor godt en dorgesluk fisker. Her kan du bruke tid på å lage ditt helt eget design, eller så kan du hente inspirasjon fra allerede eksisterende dorgesluker. Den aller enkleste metoden er rett og slett å kopiere fasongen til en sluk som du vet fungerer godt.
Her har jeg tatt utgangspunkt i en gammel Ivar Røvik dorgesluk som jeg har tatt avtegning av, for deretter å forstørre sluken litt. For å gjøre det enklere å lage flere så har jeg laget meg en permanent mal i messing, men det fungerer også helt fint å lage malen i papp eller papir for så å streke rundt.
Lage selve sluken
Det er forskjellige typer materialer du kan benytte deg av når du skal lage en dorgesluk. Det som er viktig å tenke på er at materialet skal være solid, samtidig som det skal være forholdsvis tynt slik at sluken får en livlig gange i sjøen. Rustfritt stål i 0.7 mm tykkelse er etter mitt syn ideelt.
Rustfritt i 0.7 mm er forholdsvis enkelt å jobbe med og du kan bruke en platesaks til å klippe ut selve sluken. Her har jeg klipt ut grovformen, før jeg går over med saksa en gang til og klipper så nært inn til avrisset som mulig. Det kan være vanskelig å få dette helt perfekt så derfor går jeg over med en fil til slutt for å sørge for at fasongen blir jevn og fin.
Bore hull til splittinger
Det er lurt å bore hull til splittringene allerede nå. Du kan vente med å bore hullene til sluken er ferdig, men det er mye enklere å få dette fint mens sluken fremdeles er flat og medgjørlig.
Sørg for at hullet er stort nok til at splittringene du har tenkt å bruke får plass, samt at hullet er nært nok ut til kanten til at du enkelt får festet på splittringene. For å slippe skarpe kanter, samt få det ekstra pent og ryddig så bruker jeg å forsenke hullene til sist. Dette gjør du enkelt ved å bruke en litt større bor enn den du brukte til å lage hullene med.
Polering
For å sikre at sluken blir blank og fin pleier jeg å kjøre en runde med polering nå. Det er enklere polere å vekk arbeidsmerker og riper når sluken fortsatt er flat enn på et senere tidspunkt når den er hamret til. Jeg kjører også en ekstra runde på poleringsskiven når jeg er ferdig med formingen av sluken. Har du ikke tilgang på en poleringsskive så kan du også benytte deg av fint sandpapir og metallpolish ala Autosol.
Les mer om hvordan du kan polere opp gamle fiskesluker her.
Forme sluken med en kulehammer
Selve formingen av sluken er den mest krevende delen av hele prosessen og det er også denne prosessen som avgjør hvilken gange sluken får i vannet. Fabrikkproduserte sluker blir stanset ut og formet i en presse, skal man lage de selv kreves det derimot godt gammelt håndverk med hammeren.
Etter hvert som man hamrer med kulehammeren så vil stålet forme og bøye seg. Det gjelder da å styre hammerslagene slik at metallet bøyer seg dit man ønsker. Jeg pleier å begynne bakfra og jobbe meg gradvis framover, mens jeg hele tiden roterer stålet og passer på at det ikke vrir seg for mye til en side. Det kan være greit å ha en fabrikklaget sluk som mal slik at man kan sammenligne formen med den underveis i prosessen.
Her er brorparten av formingen unnagjort og sluken har en forholdsvis symmetrisk form med en lett bøy innover, lik en vanlig spiseskje. Det er denne bøyningen i metallet som gir sluken dens gange i vannet. For å få formen helt symmetrisk så kan det hjelpe å gå over med en tang helt til slutt.
Lakkering av sluken
Det finnes en rekke forskjellige teknikker og malingstyper man kan benytte seg av når man skal lakkere fiskesluker. Den aller enkleste og mest tilgjengelige metoden er å bruke helt vanlig neglelakk, men den metoden som jeg syntes gir det mest holdbare resultatet er pulverlakk. Typen jeg benytter meg av her heter Pro-Tec og er å få kjøpt på Ebay i alle mulige farger.
Pulverlakk er ikke en maling i seg selv, men et pulver som når det smelter blir om til en hard lakk som sitter veldig godt. Teknikken går ut på at man varmer opp sluken ved hjelp av en varmluftpistol, for så å drysse pulverlakken over. Lakken vil da feste seg til det varme metallet som vist på bildet under. Her gjelder det å være sparsom og forsiktig når man drysser på pulveret slik at man får en jevn fordeling av lakk.
For å herde lakken så må den bakes i ovnen slik at den blir sterk og bestandig. Denne bestemte pulverlakken skal herdes i 20 minutter på ca 175 grader. Hvis du ikke herder lakken kan du risikere at den rett og slett flaker av.
Montere krok og splittringer
Det siste steget i prosessen er å montere krok og splittringer. Jeg bruker konsekvent to splittringer foran kroken og en krok av god kvalitet, i dette tilfellet Owner ST-41 BC.
Les også hvorfor du bør bytte kroker og splittringer på slukene dine her.
Hjemmelaget dorgesluk klar til bruk
Slik ser den ferdige dorgesluken ut. Jeg gikk for blått og grønt, men her er det bare fantasien som setter grenser. Du trenger heller ikke lakkere den over hodet, det går fint an å få fisk på helt blanke sluker.
Et lite tips før du skal fiske med sluken er å slepe den ved siden av båten for å se hvordan sluken oppfører seg i vannet. Dette gjør jeg alltid når jeg er ute å dorger for å kontrollere at slukene går fint sjøen. Her kan du observere hvordan sluken beveger seg i forskjellige hastigheter, og du har også muligheten til å foreta små finjusteringer.
En hamret overflate som dette sprer lyset i alle retninger og gir fra seg et veldig fint skimmer i sjøen. Nå gjenstår det bare å se om laksen lar seg overbevise.