• Meny
  • Meny
buch spesial

Buch Salmon

Buch Salmon / Paravan Buch Spesial

Mange laksefiskere kjenner nok Buch Salmon under navnet Buch Spesial, som i sin tid ble produsert av Paravan Hans H. Thaulow AS i Trondheim. Dette er en legendarisk god sluk som har fanget laks i over 50 år, og det er ingen overdrivelse å si at den trolig er en av aller beste norske lakseslukene gjennom tidene. Denne må du rett og slett ha i slukboksen!

buch spesial sluk

Sølvkroken overtar sortimentet til Paravan

For noen år siden overtok Sølvkroken merkenavnet Paravan og retten til å produsere de klassiske slukene som Paravan hadde i sitt sortiment, deriblant Buch Spesial. Sølvkroken markedsfører i dag denne sluken som Buch Salmon, men den er stort sett helt lik den klassiske Buch Spesial. En annen mye brukt laksesluk som Paravan er kjent for er Trønderskjea  og Salamander, som nå også blir produsert av Sølvkroken. Slukene blir ikke lenger produsert hos Thaulow i Trondheim, men de holder fortsatt god kvalitet og de fisker fremdeles særdeles godt.

Suksessen ligger i designet

Mye av hemmeligheten bak suksessen til Buch Salmon ligger først og fremst i det særegne designet på sluken. Sluken har en spesielt stor krumning som gjør at sluken gjør vide utslag fra side til side i elva. Dette gjør at sluken vingler mye har en veldig levende gange, selv i rolig strøm. Kombinert med den karakteristiske ringen på innsiden av sluken virker dette veldig provoserende på laksen og den kan trigge selv treg laks til å ta.

buch spesial laksesluk

Fungerer både i liten og stor elv

Buch Salmon er en allsidig sluk som fungerer i alt fra de største lakseelvene vi har som Gaula og Altaelva, til de mange smålakselvene rundt om i landet. Den kommer i flere vektklasser, så her er det bare å tilpasse vekten på sluken etter hvor du skal fiske.

buch Salmon

Buch Salmon kommer også i en egen dyptgående utgave på 32 gram spesielt tilpasset de plassene du er avhengig av å fiske dypt for å nå ned til laksen. Denne utgaven er mye tykkere i godset enn den tradisjonelle varianten, samtidig som den har mindre overflate. Dette gjør at den borer seg ned i vannmassene og du når ned til laksen de stedene hvor den står dypt i elva. De lettere utgavene av Buch Salmon går derimot ikke så dypt og fungerer derfor perfekt i mindre elver, eller når vannstanden er lav.

Velg farge etter forholdene

Buch Salmon kommer i flere forskjellige giftige fargekombinasjoner, tilpasset forskjellige forhold og farger på elva. Er det solskinn, fint vær og blank elv er den sølvfargede utgaven et sikkert kort, mens på farget elv er kobber og rød, eller kobber og oransje giftige alternativer. Jeg anbefaler deg å ha noen forskjellige fargevarianter og vektklasser i slukboksen, slik at du kan tilpasse slukvalget etter vannføringen, fargen på elva og været. 

buch salmon laksesluk

Prøv Buch Salmon når du jakter storlaksen

Buch Salmon fanger laks i alle vektklasser, men den har fått ry på seg for å være en skikkelig storlakssluk. Den blir mye brukt i blant annet Altaelva, hvor den har fanget svært mye storlaks opp gjennom årene. Torleif Hammari fikk blant annet en av de største fiskene tatt på Buch Spesial noen sinne i Altaelva i 2006, laksen ble estimert til å ha veid 25 kilo.

Buch Salmon – populær også utenfor landets grenser

Det er ikke bare i Norge at Buch Spesial har et godt rykte. Siden den ble lansert for over 50 år siden har Buch Spesial vært en mye brukt sluk i britiske og irske lakseelver. Særlig på 70 og 80 taller var den meget populær i blant annet River Finn, og den er fortsatt i bruk den dag i dag. Trolig er den internasjonale suksessen noe av grunnen til at Sølvkroken nå markedsfører den med det internasjonale navnet Buch Salmon, og ikke Buch Spesial som tidligere.