• Meny
  • Meny
bendet ut krok på fiskesluk

Derfor bør du bytte kroker og splittringer på lakseslukene dine

Oppgradere kroker og splittringer på fiskesluker

De aller fleste laksefiskere som har holdt på i noen år har minst en fiskehistorie på lager om storlaksen som glapp, og vi kan vel alle relatere til hvor kjedelig dette er. Det er jo slett ikke uvanlig at fisken klare å lure seg løs fra krokens grep, men ekstra ergerlig er det når du mister drømmefisken fordi utstyret sviktet.

bytte kroker på ødelagt sluk

Ofte kan dette skyldes at man ikke la nok kjærlighet i knuten eller at man brukte for tynn sen, men en annen kjent årsak til at de store laksene ryker er rett og slett at kroken bendes ut eller regelrett knekker. Er ikke splittringene av god kvalitet så kan store lakser bende ut disse også med det resultat av storlaksen ryker.

Grunnen til at dette skjer er at mange laksesluker rett og slett ikke leveres med gode nok kroker. Gode kroker og splittringer av høy kvalitet koster gjerne litt ekstra, og her ser slukprodusentene sitt snitt til å spare noen kroner. I ni av ti tilfeller går jo det som regel bra. Når laksene bikker 1o kg  begynner det derimot å bli risikosport å bruke krokene som følger med en del sluker og faren for at de knekker eller rettes ut er stor.

slik bytter du kroker på fiskeslukene dine

Jeg anbefaler derfor alle til å ta en sjekk av krokene og splittringene på slukene de benytter seg av og bedømme om disse tåler virkelig stor fisk. Enkelte slukprodusenter leverer gode kroker på sine sluker, men det finnes også mye dårlig på markedet (dette gjelder særlig på «billigsluker»). Det å bytte ut krokene som følger med til høykvalitetskroker gir deg både bedre krokingsegenskaper, men også bedre odds for å redde storlaksen om den skulle bite på.

Velg kvalitetskroker

anbefalt krok til laksesluk

Når det kommer til hvilke kroker du skal velge så finnes det flere produsenter som lager veldig gode kroker, her kan jeg nevne både VMC, Mustad, Eagle Claw og ikke minst Owner. Min personlige favoritt når det kommer til kroker er Owner ST-41 BC i størrelse 1. Dette er utrolig sterke og solide kroker som tåler mye og takler stor fisk uten å knele. De er dessuten sylskarpe og kroker meget godt. Bakdelen er at dette er kostbare kroker og det kan kanskje sitte langt inne for enkelte å betale såpass mye for nye kroker til slukene sine. Har du storlaksen i andre enden av snøret er det derimot en trygghet å vite at du har en treblekrok som tåler fighten.

En splittringtang gjør jobben enklere

splittringtang fra abu garcia

Du trenger ikke bytte nye kroker på hele sluksamlingen din. Går du til innkjøp av en splittringtang som for eksempel den på bildet over så bytter du raskt og enkelt krok på de forskjellige slukene. Sørg for at du har skikkelige kroker på de slukene du mest sannsynlig kommer til å bruke, og skal du prøve noe nytt så skifter du raskt over til nye kroker med en slik tang.

Sett på en ekstra splittring og du mister mindre fisk

En annen ting jeg absolutt vil anbefale er å sette på en ekstra splittring foran kroken, slik at det er to splittingen i stedet for en som fester kroken til sluken. Dette er et kjent triks i laksefiskemiljøet og det har etter min mening absolutt noe for seg.

to splittringer og owner krok på toby sluk

Poenget med dette er rett og slett å miste mindre fisk. Dette skjer først og fremst ved at fisken ikke kan bruke sluken som en brekkstang for å rive seg løs. Er det to splittringer i stedet for en så beveges sluken mye friere og laksen har ikke like lett for å rive seg løs. En annen fordel er at kroken som regel fester seg litt lenger inne i kjeften på fisken og dermed sitter bedre fast. Så bra fungerer dette trikset at enkelte sluker som for eksempel Toby Salmo og Toby Magnum nå kommer med to splittringer fra fabrikk.

Er det sjanse for å få på stor fisk der du fisker så gir du deg selv mye bedre odds for å redde fisken om du bruker kroker av skikkelig kvalitet festet til sluken med to solide splittringer. Ingenting er mer bittert enn å miste drømmefisken fordi utstyret sviktet. Og da vil vel mange si at det var vel anvendte penger å bytte til skikkelige kroker om det betyr at storlaksen berges.