Gi nytt liv til gamle fiskesluker
Har du noen rustne sluker nederst i slukboksen som har sett bedre dager? Laksesluker blir slitt med årene, og enda verre blir det om du bruker de som dorgersluker i sjøen uten å skylle de i ferskvann etter endt tur. Kroker og splittinger ruster fort, mens lakk flasser av og metallet korroderer.
Det er derimot ikke sagt at du trenger å kaste gamle slitne sluker i bosset. Med forholdsvis enkle grep kan du gi nytt liv til gamle fiskesluker. Her viser jeg deg hvordan jeg blåste nytt liv i en Møresilda sluk som definitivt hadde sett bedre dager.
Polere vekk korrosjon og gammel lakk
Den absolutt enkleste måten å fjerne rust, korrosjon og gammel lakk på er å benytte seg av en poleringsskive med polerpasta beregnet for metall. På denne måten fjerner du enkelt gammelt grums og du sitter til slutt igjen med en nærmest speilblank overflate. Har du ikke tilgang på en polerskive så kan du bruke fint sandpapir etterfulgt av en runde med Autosol metallpolish. Det er litt mer arbeid med denne teknikken, men resultatet blir fortsatt bra.
Ferdig polert
Slik ser sluken etter en runde på polermaskinen. Som du ser er all gammel lakk og korrosjon polert vekk og finishen er like god som ny (om ikke bedre).
Male sluken
Poleringen fjernet siste rest av den krakelerte malingen, nå er neste steg i restaureringsprosessen å påføre ny maling. Her er det flere forskjellige typer maling du kan benytte deg av, men den absolutt enkleste og mest tilgjengelige syntes jeg er neglelakk. Du kan velge selv om du vil være kreativ å male sluken i nye farger, eller om du ganske enkelt vil male den opp igjen slik den var. Jeg valgte å lakke den opp igjen slik den var og benytter meg av maskeringstape for å få rette og fine linjer. NB! Det kan være lurt å tørke godt av sluken med aceton eller rødsprit for å fjerne alle restene av polerpasta eller fett før du påfører neglelakken slik at den sitter godt.
Skifte splittringer og kroker
Det siste som gjenstår før sluken er ferdig restaurert er å bytte ut de gamle kroken og de rustne splittringene med nye og solide splittringer og en ny treblekrok. Siden jeg skal bruke denne sluken til laksefiske er jeg påpasselig med å bruke både splittinger og kroker av høy kvalitet.
Her bruker jeg en Owner ST-41 BC størrelse 1, en krok som er meget solid og god. Denne Møresilda er på 32 gram og da syntes jeg størrelse 1 er ideelt. Pusser du opp mindre sluker så anbefaler jeg å tilpasse krokstørrelsen etter størrelsen på sluken.
Les mer om hvorfor du bør bytte kroker og splittringer på slukene dine her.
Ferdig restaurert Møresild
Fra å være en rusten metallbit med ødelagte splittringer og krok er denne Møresilda nok en gang klar til dyst. Det er absolutt verd å ta seg tid til å pusse opp gamle sluker du har liggende. Det skal ikke mer til enn litt polering, neglelakk og nye kroker før de blir minst like gode som de var da de var nye.