• Meny
  • Meny
hjemmelaget sluk brukt under laksefiske

Lag din egen laksesluk

Slik lager du din egen laksesluk med enkle verktøy

Blant fluefiskere er det helt vanlig å fiske med hjemmelagde fluer, men selvlagde fiskesluker ser man svært sjeldent langs elva.

hjemmelaget fiskesluk ved elva

Metall er naturlig nok litt vanskeligere å jobbe med enn fjær, men ved hjelp av enkle verktøy er det fult mulig å lage en godt fungerende sluk som fanger fisk.

I denne artikkelen får du en steg for steg guide til hvordan du lager din egen fiskesluk. Alt du trenger er enkle verktøy, litt kreativitet, og så hjelper det på om du er litt fingernem.

Disse verktøyene trenger du for å lage en laksesluk:

  • Baufil / egnet sag for metall
  • Fil
  • Skrustikke
  • Hammer
  • Sandpapir
  • Poleringspasta / poleringshjul
  • Drill
  • Metallrør / rund stokk

Disse materialene trenger du:

  • Kobberplate / Messingplate – ca. 1,5 mm tykk.
  • Splittringer
  • Krok i egnet størrelse
  • Maling / lakk om du ønsker farge på sluken

Steg 1: designe slukens form

Det første du må gjøre når du skal lage din egen fiskesluk, er å bestemme formen på sluken.

På bildet under ser du hvordan en typisk skjesluk er utformet, men det er ikke noe i veien for å prøve andre typer design.

illustrasjon som viser design av en laksesluk

Du kan enten benytte deg av tegneprogram på en datamaskin, eller så kan du bruke papir og blyant.

Har du ikke tilgang til tegneprogram på din datamaskin, så ligger det flere gratis tegneprogrammer på nettet, for eksempel AutoDraw.

Steg 2: sage ut sluken i grove trekk

Print ut designet og lim det fast til metallplaten du ønsker å bruke ved hjelp av superlim. I dette eksempelet blir det benyttet en kobberplate i 1,5 mm tykkelse. 

forming av laksesluk ved hjelp av kontursag

Du kan bruke en båndsag, kontursag eller en helt vanlig baufil til å sage ut sluken. Sørg for at du ikke sager innenfor malen.

Steg 3: fil til den endelige formen på sluken

Om du ikke klarte å sage ut sluken helt nøyaktig, så gjør ikke det noe. Bruk en fil til å file helt inn til den pålimte malen. 

Det er også lurt å bruke filen til å runde av kantene. Da fjerner du skarpe kanter du kan skjære deg på, og sluttresultatet ser også mer profesjonelt ut.

finpuss av form på fiskesluk ved hjelp av en fil

Steg 4: hamre inn en U-form på sluken

Nå begynner vi med selve utformingen av sluken. Det er denne fasen som er den mest kritiske, og som i stor grad avgjør hvordan sluken oppfører seg i vannet.

Vi begynner med å hamre inn en U-form på tvers av sluken. For å gjøre dette er du avhengig av et rundt metallrør, eller en rund stokk av et slag.

Fest sluken i skrustikken mot røret, slik som vist på bildet under. Hamre så på metallet slik at det følger kurven til røret. 

Når du har hamret til den ene siden slik at den følger røret jevnt over hele slukes lengde, så snur du den og gjentar samme operasjonen på den andre halvdelen.

forming av slukemne i en skrustikke med hammer

Målet er at du skal ende opp med en jevn krumning, eller en slakk «u» om du vil, som vist på bildet under.

u-form ferdig innarbeidet på laksesluk

Steg 5: lage slukens S-form

Tar du en titt på gode laksesluker som Buch Salmon og Møresilda, så ser du at disse har en ganske så distinkt S-form. Det er denne formen som gir sluken liv og bevegelse, enten du fisker i elva eller sjøen.

Skal vi lage en sluk som fungerer er det derfor sentralt at vi klarer å gjenskape denne formen. En enkel måte dette kan gjøres på er å bøye den til ved hjelp av en skrustikke og håndkraft.

bøyer til en s-form på sluken ved hjelp av håndkraft av skrustikke

Plasser litt lær på den ene siden, slik at du har noe mykt å bøye mot. Begynn så bøyingen helt i enden og jobb deg oppover sluken.

La det være en liten åpning i skrustikken, plasser sluken som vist på bildet og bøy så med håndkraft i enden av sluken. Bøy litt og litt av gangen, slik at du får en jevn kurve.

Bøyer du for mye med en gang, risikere å bende hele sluken ut av form. Det kan være greit å sammenligne med en av de nevnte slukene underveis i prosessen.

fiskesluken ferdig formet - sett fra siden

Målet er å ende opp med en sluk som ser ut cirka slik ut. Du kan selvsagt eksperimentere med større eller mindre kurver.

Sluken har nå en svak U-form på tvers, og en S-form på langs, likt det du ser på masseproduserte laksesluker.

Steg 6: bore hull til splittringer

Når sluken er ferdig formet, så er det tid for å bore hull til splittringene. Her gjelder det å holde tungen rett i munnen for at resultatet skal bli bra.

Mål opp senterlinjen og passe avstand til enden, og marker plasseringen av hullene. Bor har en lei tendens til å skli, bruk derfor en kjørner før du borer slik at hullet blir der det var tiltenkt.

boring av hull til splittringer med drill

Når hullene er boret så kan der være lurt å forsenke hullet. Dette fjerner skarpe kanter og gjør resultatet ekstra pent.

Har du en forsenker så kan du bruke denne, eller så kan du bruke et bor av litt større format.

Steg 7: pusse og polere sluken

Etter at sluken er ferdig formet og hullene er boret, så vil det være en del arbeidsmerker og striper på sluken. Skal sluttresultatet blir bra, så gjelder det å få fjernet alle disse. 

Begynn med grovt sandpapir, gjerne 80 eller 100, og beveg deg så oppover i gradene. Avslutt gjerne med sandpapir med 1000 korning.

lag en fiskesluk - pusse sluken

Ønsker du et helt blankt sluttresultat må du avslutte med polering. Her kan du bruke en poleringsskive om du har tilgang til dette. En fille av bomull og Autosol fungerer også utmerket.

polere en fiskesluk

Har du gjort et grundig arbeid med pussing og polering, så vil sluken være speilblank. Den kan nå fint brukes slik som den, eller du kan tilføre litt farge for et ekstra fint resultat.

Steg 8: male sluken

Som nevnt i steg syv så kan du fint fiske med en umalt sluk. Det er derimot ingen hemmelighet at litt farge kan trigge laksen ekstra.

Det finnes flere forskjellige maling og lakktyper du kan benytte deg av. Neglelakk er en enkel og grei måte å gi slukene litt farge på, men holdbarheten kan være så som så.

male en fiskesluk med pulverlakk

Pulverlakk gir derimot en veldig holdbar overflate, og er heller ikke særlig vanskelig å jobbe med. Du får kjøpt små bokser med pulverlakk som egner seg til fiskesluker på Ebay.

Varm opp sluken med en varmluftpistol og strø så pulveret over. Pulveret vil da smelte og feste seg til sluken.

For å unngå å påføre for mye pulver, så kan du bruke en liten pensel til å drysse pulveret forsiktig på.

herding av lakk på fiskesluk i ovn

For at pulverlakken skal bli ekstra holdbar må den herdes etter påføring. Dette gjøres enkelt i en stekeovn, vanligvis på 175 grader i 20 minutter.

Steg 9: montere krok

Det eneste som gjenstår før sluken er klar til bruk, er å montere splittringer og kroker. Et tips kan være å montere kroken ved hjelp av to splittringer for bedre krokingsegenskaper. 

fiskesluken ferdiglaget og klar til brulk

Sørg også for å bruke splittringer og kroker av god kvalitet, og i passende størrelse. Owner, VMC og Mustad er alle produsenter som lager gode kroker.